Consumptief krediet

Consumptieve kredieten.

Wat is een Consumptief krediet?

Kredieten heb je in verschillende soorten, Echter bij elk krediet komt het neer op het volgende: Je leent een geldbedrag, over dit bedrag betaal je rente en dit moet je direct of uitgesteld, ineens of periodiek aflossen. Bij een consumptief krediet wordt het geld gebruikt voor consumptieve uitgaven. Hierbij kun je denken aan het kopen van een nieuwe auto, het geven van een feest, of gewoonweg het creeren van extra bestedingsruimte. Consumptieve kredieten kunnen onderverdeeld worden in 2 verschilende soorten. Het doorlopend krediet en de persoonlijke lening ook wel het aflopend krediet genoemd. Het doorlopend krediet is de meestvoorkomende van deze twee.

Verschillen tussen het doorlopend krediet en een persoonlijke lening.

De belangrijkste verschillen tussen het doorlopend krediet en een persoonlijke lening zit hem in de flexibiliteit en de rente. Bij een doorlopend krediet kun je het gedeelte wat je reeds afgelost hebt weer opnemen tot het limiet. Bij een persoonlijke lening kan dit niet. Het andere verschil is de rente. Bij een doorlopend krediet is de rente variabel, hierdoor kan de rente dus in principe elke dag anders zijn. Bij een persoonlijke lening staat de rente voor de gehele looptijd vast en weet je dus waar je aan toe bent.

Al met al, bij een doorlopend krediet heeft u dus de meeste flexibiliteit en is er sprake van de meeste zekerheid bij de persoonlijke lening.

Soorten doorlopend krediet

De meest bekende variant van het doorlopend krediet is hierboven al beschreven, maar ook een credit card en kopen op afbetaling bij een winkel is meestal een vorm van doorlopend krediet. Ook bij deze vormen is er vaak sprake van een kredietlimiet waarbij je reeds afgeloste bedragen weer kunt opnemen. Een groot nadeel van het kopen met uitgestelde betaling en een credit card is dat over het algemeen er een relatief hoog rentepercentage gehanteerd wordt. Een bijzondere vorm van een doorlopend krediet is het WOZ Krediet. Het WOZ krediet is een doorlopend krediet dat alleen afgesloten kan worden door mensen met een eigen koopwoning. Vaak geldt als extra voorwaarde dat er overwaarde moet zijn op die woning.

Soorten persoonlijke lening

Onder persoonlijke leningen vallen leningen waarop je maandelijks aflost en waarbij je precies weet wanneer de lening is afgelost. Deze vorm wordt vaak gebruikt voor de aanschaf van producten waarvan de waarde vrij snel afneemt. Denk hierbij aan een auto. Maar ook voor de aanschaf van goederen zoals een keuken of wasmachine of de financiering van een vakantie kan een persoonlijke lening prettig zijn. Zodra de auto, keuken of wasmachine aan vervanging toe zijn heeft u over het algemeen het krediet reeds ingelost.